ABİDE-İ AŞK /
KUVAY-I MİLLİYE KADINLARI 2015"
Tanıtım Videosu
Yazan: Nezihe ARAZ - Ragıp ERTUĞRUL
Yöneten: Dilek TÜRKER
Müzik: Nedim OTYAM
Abide-i Aşk Tablosu: Ertuğrul ATEŞ
Dekor: Ali YALÇINER
Kostüm: Türkan KAFADAR
Koreograf: Korhan BAŞARAN
Işık Tasarım: Emir TATLI
Reji Asistanları: R.Onur Duru – Saliha Cansu Saka
Oyuncular: Dilek Türker, Sibel Taşçıoğlu, Ayşegül Yalçıner, Derya Günaydın,
Saliha Cansu Saka, Aslıhan İşcan
Oyunun Konusu
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde çıkılan bağımsızlık savaşında, bir millet yediden yetmişe tüm fertleriyle canını vatan uğruna feda etmekten geri durmamıştır. Cephelerde savaşanlar, mukaddes şehitlik ve gazilik rütbelerine erişmiş olmakla beraber çoğu zaman cephe gerisinde mücadeleyi yine aynı vatanperverlik, fedakarlık ve azimle sürdüren kadınlarımız ise acılarını, çığlıklarını, ağıtlarını, umutlarını ve bağımsızlık tutkularını sessizce yaşamak ve dillendirmemek zorunda kalmışlardır. İşte bu Kuvayi Milliye Kadınları, gerek Kurtuluş Savaşımızda gerekse kuruluş ve aydınlanma sürecinde, mücadele içinde olan, silah ve cephane taşıyan, cephelerde düşmanla çatışan, şehit veya gazi olmuş, haklarında araştırmalar yapılmış, şanlı tarihimize ‘mücahit kadınlar’ olarak geçmiş gerçek kişilerdir.
“Abide-i Aşk” oyunu, Kara Fatma, Halide Edip, Asker Saime, Zübeyde Hanım gibi Kuvayi Milliye kadınlarını yeni nesillerin tanımasını sağlamakla birlikte bir aydın sanatçının kişiliğinde, Kuvayi Milliye ruhuyla özgürlük ve demokrasi mücadelesinin her zaman ve her satıhta yapılabileceğinin altını çiziyor. 50. sanat yılında Devlet Sanatçısı Dilek Türker, ‘bir barış projesi’ olarak tasarladığı “Abide-i Aşk”ta, sanat tutkusunun peşinden gitmesini, yozluklarla mücadelesini, kadın olmanın zorluklarıyla başa çıkışını içten paylaşmanın ötesinde Cumhuriyet değerlerine sahip çıkma yönünde topluma çağrıda bulunuyor.
Basın Bülteni
“Abide-i Aşk”, Bitmeyen Özgürlük ve Demokrasi Mücadelesinin Öyküsü
·
Devlet Sanatçısı Dilek Türker, sahneye çıkışının 50., kurucusu olduğu Tiyatro Ayna’nın 25. yılında “Abide-i Aşk” oyunuyla sahnelerde...
·
Dilek Türker “Abide-i Aşk” oyunuyla, Kuvay-i Milliye kadınlarından yola çıkarak tek başına bir kadın sanatçı olarak sahnede verdiği elli yıllık mücadelesini anlatıyor.
Nezihe Araz’ın
“Kuvay-i Milliye Kadınları” oyunundan hareketle
Ragıp Ertuğrul’un yazdığı
“Abide-i Aşk”,
Dilek Türker’in 50. Sanat yılı oyunu olarak Mart ayında seyircisiyle buluşuyor.
Darülbedayi’de
Muhsin Ertuğrul’un yönlendirmesiyle başladığı tiyatro yaşamı boyunca
Aziz Nesin’den Nezihe Meriç’e, Ataol Behramoğlu’ndan Rekin Teksoy’a, Nezihe Araz’dan Melisa Gürpınar’a pek çok değerli yazarın oyununu sahneye taşıyan Dilek Türker, savaş cephesinde değil ama demokrasi cephesinde yıllardır mücadele eden bir Cumhuriyet kadını. Hem anne, hem sevgili, hem sanatçı, hem aydın, hem hatip, hem azimli bir hak savunucusu. Sanatçı “Abide-i Aşk” oyununda, Kara Fatma gibi, Halide Edip gibi, Asker Saime gibi, Zübeyde Hanım gibi Kuvay-i Milliye kadınlarını anarken, benzer bir ruhla yıllar boyunca hem Türkiye’de hem Almanya’da gerek sahne üzerinde gerekse sokakta sürdürdüğü mücadeleyi anlatıyor. Dilek Türker,
‘bir barış projesi’ olarak tasarladığı “Abide-i Aşk” ile, Kuvay-i Milliye bilincini, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin her zaman ve her satıhta yapılabileceğini hatırlatıyor, Cunhuriyet değerlerine sahip çıkma yönünde çağrıda bulunuyor. “Abide-i Aşk”, insana, eyleme, memlekete, felsefeye, bağımsızlığa duyulan aşklara selam durup yaşama aşkla bağlanma umudu aşılıyor.
Oyun, ilhamını ressam
Ertuğrul Ateş’in bu oyun için özel olarak yaptığı muhteşem tablodan alarak
Ali Yalçıner’in tasarladığı dekorda,
Nedim Otyam’ın Anadolu motiflerini evrensel boyuta taşıyan müzikleriyle sahneleniyor. Oyunda Dilek Türker ile birlikte
Derya Günaydın, Sibel Taşçıoğlu, Ayşegül Yalçıner ve
Saliha Cansu Saka oynuyor.
Korhan Başaran’ın modern koreografisi ve
Türkan Kafadar’ın dönemleri aşan kostümleriyle oyunda, Dilek Türker, Kuvay-i Milliye ruhuyla ve tüm içtenliğiyle, sözünü sakınmadan tüm sevdasını gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.